Fler förskollärare behövs – Izabell bryter trenden

Fler förskollärare behövs – Izabell bryter trenden

 Dekorativt element

Det råder i dag enstor brist på utbildade förskollärare. Arbetsförmedlingen ger yrket hela 4,88av 5 möjliga på bristindexet, vilket är ett av de högsta i Sverige. En av dem som nu siktar på att bli utbildad förskollärare är Izabell Bergman. På sidan av jobbet på Thoren Framtid i Gustavsberg studerar hon till sin examen.

Izabell Bergman har arbetat under nästan sju år som utbildad barnskötare på förskola. Nu vill hon utvecklas gå vidare i sin yrkesroll och valde därför att börja på en utbildning för att bli förskollärare.

– Jag har alltid älskat att jobba med barn och har ettintresse för barns utveckling och lärande. Just att kunna vägleda barn har alltid känts som det rätta yrket för mig, berättar Izabell om sitt yrkesval.

Och det märks att Izabell har hamnat rätt. När hon kommer gående genom korridoren börjar alla förskolebarnen ivrigt berätta om vad de har gjort under dagen. Izabell lyssnar uppmärksamt samtidigt som hon vant leder inbarnen till lunchen.

Det händer ofta mycket på en förskola och att jobba där innebär mer än vad många tror, förklarar Izabell.

– Jag tror att många kanske tänker att det mest är lek, men det är mycket pedagogiskt också. Man måste ha viljan för att kunna jobba i förskolan, för det är ett krävande yrke.  

Men det hårda arbetet är värt resultaten.  

– Det bästa är all kärlek och glädje man får från barnen, definitivt. Och att se barnen utvecklas. Man kanske jobbar med något och ser en sådan stor utveckling. Att se dem försöka och prova sig fram, och till slut lära sig, det tycker jag är bland det roligaste.

Izabell tror att skolvärlden måste bli bättre på att lyfta allt som är bra med förskolläraryrket, istället för att bara diskutera de dåliga aspekterna.

 – Jag tror att vi behöver fortsätta prata positivt om det och lyfta det som ett väldigt viktigt yrke. Det behövs fler förskollärare och lärare.

Är viktigt med möjligheten att kunna jobba och studera samtidigt för att fler ska utbilda sig till förskollärare?

– Jag tror absolut att det skulle kunna locka fler om de visste om att det var en möjlighet. Sedan behöver man ha erfarenhet av att ha jobbat ett visst antal år, i alla fall för den utbildning som jag går. Men det borde finnas fler utbildningar där man tillgång till att studera och jobba samtidigt, för det tror jag kan locka många. Man tar med sig så mycket erfarenhet från jobbet till skolan.

 Dekorativt element

Fler nyheter

En överblick på en lekplats med barn.

Tips till dig som är nyinflyttad i Gustavsberg – 3 saker att göra och 3 saker att se

Gustavsberg har växt och genomgått stora förändringar de senaste åren, vilket har gjort det till ett attraktivt bostadsområde. Oavsett om du har bott här tidigare eller om du är helt nyinflyttad så vill vi skicka med dig några tips.

Läs mer
Profilbild på Hanna.

Hanna är hjärtat i köket hos Thoren Framtid i Gustavsberg

Hanna Åhlin är köksansvarig på Thoren Framtid i Gustavsberg sedan sommaren 2020 och är nu hjärtat i verksamheten. Hannas stora passion är att skapa en god och hälsosam mat, och som köksansvarig får hon vara med och påverka samt utveckla verksamhetens matområde. Att barnen får i sig en varierad kost som både är nyttig och ekologisk är hennes största prioritet.

Läs mer
Kollage på tre bilder där barn är med på olika aktiviteter tillsammans med pedagoger och gymnasieelever..

Thoren Framtid Gustavsberg samarbetar med gymnasium för att utbilda framtidens pedagoger

Thoren Framtid i Gustavsberg har nyligen startat igång ett projekt där förskolan ska samarbeta med elever som läser barn- och fritidsprogrammet på Gustavsbergs gymnasium. 

Läs mer
ThorenGruppens logotyp.

Information: Här är ThorenGruppens riktlinjer för Coronaviruset

Nedan finns ThorenGruppens riktlinjer och övrig information som gäller under tiden för Coronavirusets spridning och påverkan.

Läs mer
Illustration med en rosa himmel och en luftballong och hjärtan.

Barnen svarar på "Vad är kärlek?"

Barnen på Thoren Framtid Gustavsberg fick svara på vad kärlek är och det blev många fina beskrivningar!

Läs mer
Fem barn skrattar och springer mot kameran i förskolans lokal.

Lego, lera och lärande – barnen berättar om Thoren Framtid

Hur är det att gå på förskolan? Vad är en bra förskollärare? Vi frågade experterna om vad de tycker – här berättar förskolebarnen Julius, Greta, Ida, Vera och Vilma om deras dagar på Thoren Framtid.

Läs mer
Person utklädd till en tiger står på huk och gör en high five med ett barn.

Kalas på Thoren Framtids förskola i Gustavsberg

Thoren Framtids förskola i Gustavsberg firar två år!

Läs mer